Intelligent opladning med Spirii
Begrebet intelligent opladning bliver ofte brugt i flæng i medierne. Hos Spirii tænker vi både i automatiserede løsninger, smarte tilkoblinger og optimeret samspil med elnettet, men også i en praktisk og enkel brugerflade for slutbrugeren med understøttelse af en række specifikke kundebehov til konfiguration under installationen.
Spirii Connect
En af de helt grundlæggende forudsætninger for at have intelligent opladning er, at ladestanderen er tilsluttet et backend system og at der kan udveksles real-time information imellem disse. Alle Spiriis ladestandere er forbundet til Spiriis moderne og professionelle backend system, Spirii Connect.
Med Spirii Connect fås følgende service:
- Fjernsupport fra vores kundeservice 24/7/365
- Kontrolcenter adgang for support og løbende software opdateringer
- Fakturering
- Roaming
- App integration
- Automatiserede løsninger i samspil med vores eksterne partnere
Læs mere om vores ladeudstyr og Spirii Connect servicepakker her.
Plug’n charge
Hvis man eksempelvis har egen parkeringsplads ved sin bolig, hvor der kan installeres en ladestander, så vil nogle brugere ønske at kunne starte opladningen ved blot at sætte kablet fra ladestanderen i bilen. Vi mener derfor at ladestanderen skal kunne konfigureres ved opsætning af ladestanderen til ”plug’n charge” funktionalitet, så man som bruger ikke er tvunget til at bruge hverken en app eller ladekort til at autorisere og starte opladningen. Hermed starter opladningen automatisk, når stikket fra ladestanderen sættes i bilen, og man kan hurtigt komme videre med sine ærinder.
Lukket brugergruppe
Andre brugere har behov for at skulle kunne autorisere en opladning med et ladekort eller en app, således at uvedkommende ikke kan oplade på ens private ladestander, hvor strømmen evt. betales af boligejeren/lejeren selv. Lukkede brugergrupper kan derfor også være et behov, der skal kunne supporteres.
Optimering af opladningen (Load Management)
I eksempelvis boligforeninger og parkeringshuse, er der ofte behov for avanceret belastningsfordeling, der tager højde for forskellige ladehastigheder i elbilerne i samme opladningssystem – og som optimerer ladehastighederne mellem elbilerne med udgangspunkt i forholdet mellem ladestanderens sikring og kabeldimensionering. Herudover kan der være ønsker om dynamisk op- og nedjustering af opladningshastighed på baggrund af eksterne krav fra det lokale elnet.
Peak-shaving
Et andet behov, der i dag står højt på prioriteringslisten ved intelligente ladeløsninger, er tarif-baseret opladning, hvor brugeren enten automatisk får opladet sin bil, når strømmen er billigst, eller selv har mulighed for at tilpasse hvornår på døgnet elbilen skal oplade. Typisk vil det være udenfor spidsbelastningsperioder og om natten, hvor strømmen er billigst. Fra centralt hold (lokale forsyningsvirksomheder og netselskaber) kan der også være ønsker om, at opladningen af elbiler i et større perspektiv kan indgå i ’peak-shaving’, hvorved belastning fra større volumener af forbrugere, såsom elbiler, kan styres i tilfælde af midlertidige leveringsbegrænsninger enten lokalt, i større områder eller nationalt.
Frekvensregulering
For at understøtte leveringskvalitet og stabilitet i elnettet, er der i stigende grad behov for at kunne styre opladning på baggrund af netfrekvensen indenfor det tilladelige område, som kræves af Energinet.
Hermed kan elbilen oplades hurtigere eller langsommere afhængig af, hvorvidt frekvensen ligger indenfor det tilladelige afvigelsesområde fra 50Hz. Kravene til afvigelser afhænger af, hvor i landet man bor. Frekvensregulering kan understøttes ved almindelig opladning fra en ladestander (såfremt ladestanderen kan håndtere sådanne avancerede funktioner).
Home Power Protection
Der kan ligeledes være behov for automatisk regulering af opladning på baggrund af hvor meget strøm, der er tilgængelig i en husstand. Dette bevirker, at elbilen oplader med den mængde strøm, som er til rådighed uden at sikringerne slår fra. Et element vi hos Spirii kalder ’Home Power Protection’.